La hamace între stânci

- DA, vin! zic eu, după nici un 1 minut de când primesc mesajul, fără să citesc descrierea evenimentului sau să mă gândesc cum se ajunge la hamace între stânci.

Asta se întâmpla acum vreo lună. Între timp am descoperit cum se ajunge acolo.

Pe 3 august, la 4:30 dimineața, după Nocturna de Poezie Contemporană, mi-am pus rucsacul în spate și am plecat spre Cheile Galbenului, Baia de Fier, singurul loc unde poți face lucrul acesta în România.

După 3h30 pe drumul patriei, timp în care ne-am amintit cât de multe lucruri uitasem acasă și cât de nepregrătiți eram pentru orice ar putea să urmeze am ajuns și la destinație.

Am băut o cafea, am cunoscut organizatorii și ceilalți participanți, iar la 10:00 eram echipați, cu încălzirea făcută și gata de drum.

Prima parte a aventurii a presupus să urcăm pe Via Ferrata White Wolf, traseul Creasta Peșterii, amenajat prin autofinanţare de Clubul Montan White Wolf. Un traseu de dificultate medie, cu o porțiune mai dificilă spre final.

Sus ne așteaptau 10 hamace întinse între stânci. Doar că trebuia să mergem pe o punte indiană ca să ajungem pe partea cealaltă a stâncilor, de unde aveam acces la ele.

Bun, facem și asta. Apoi, printr-un sistem de tip tiroliană ajungem în dreptul lor și ne urcăm în hamace. Încet-încet ne potolim bătăile inimii și tremuratul și devenim mai relaxați. Când am prins puțin mai mult curaj ne-am așezat și în fund, cu picioarele atârnând la 200 de metri deasupra pământului, între stânci.

Cred că am stat așa vreo oră, dar n-aș putea să spun sigur pentru că experința este atât de inedită încât îți pierzi capacitatea de a aproxima corect timpul. Singurul regret a fost că nu aveam și o carte cu mine.

La hamace între stânci este o activitate care depinde 100% de condițiile meteorologice. Noi am fost norocoși pentru că a început să plouă d-abia când am ajuns jos, la timp să ne adăpostim în Peștera Muierilor și cu ocazia aceasta să o și vizităm.

În partea a doua a zilei, deși poate am fi dormit, am ales totuși să participăm la atelierul de escaladă. Și bine am făcut. Ne-am distrat de minune învățând să escaladăm, iar unii dintre noi și-au descoperit și o nouă pasiune.

Seara am stat la povești și am ascultat muzică la foc de tabără, încheind așa cum se cuvine o zi bună.

Dar aventura nu s-a terminat aici. Cu puțin mai multă experință în ale escaladării decât cu o zi înainte la aceeași oră, duminică am pornit pe Via Ferrata White Wolf, traseul Loreley. Un traseu ușor, dar care pentru niște începători a presupus ceva emoții. Am trecut cu bine de asta și apoi am explorat zona până la Şura Haiducilor, de unde se pot admira Cheile Olteţului de la înălțime.

Foto:Simina Sîrbu

Dacă te tentează și pe tine această experință, în weekendul 7-8 septembrie are loc cea de-a VI-a ediție La hamace între stânci, cel mai probabil ultima din acest an.

Ce este important să știi dacă vrei să participi și tu:

  • Îți trebuie curaj, dorința de a ieși din zona de confort și condiție fizică medie. Plus echipament de trekking, pelerină de ploaie și haine groase pentru noapte.
  • Înscrierea este 150 de lei, dintre care 75 de lei sunt plătiți în avans, iar restul în ziua evenimentului.
  • Transportul ți-l asiguri singur. Nu există alternativa de a merge cu trenul, așa că ori trebuie să ai mașină personală, ori să găsești alt participant care dorește să te ia cu el. Înainte de eveniment se va crea un grup cu toți cei înscriși pentru a organiza plecarea.
  • Camparea cu cortul personal este gratuită în zona de lângă cabana Peștera Muierilor. Dacă nu îți place la cort, te poți caza contra cost și la diversele pensiuni din zonă: Vila Nico, Casa Iancului, etc.  
  • Se poate mânca la restaurantul Vilei Nico care este cel mai aproape de locul de întâlnire, dar îți recomand să îți iei la tine și ceva sendvișuri, biscuiți sau batoane proteice, deoarece nu există magazine în zonă.