Noaptea ca hipsterii

Dacă am fi trăit în perioada interbelică am fi fost considerați intelectuali. În anii '80 am fi fost elemente refractare. Dar trăim în 2019 și cel mai probabil lumea ne vede ca pe niște hipsteri.

Niște hipsteri care se întâlnesc vineri seara pe terasa blocului Magheru One să citească poezie sub cerul liber al Bucureștiului, să asculte muzică și să bea un pahar de prosecco.

Nocturna de poezie contemporană este evenimentul pe care îl aștept cu nerăbdare în fiecare săptămână. Aflat la a cincea ediție deja, este organizat de oamenii de la ARCEN (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate) care aduc în fața publicului bucureștean poeți contemporani, mai mult sau mai puțin cunoscuți.

Foto: Alberto Groșescu

Cum decurge o astfel de seară?

Vineri seara, de la ora 20:oo, norocoșii care au prins bilet așteaptă în liniște la coada care inevitabil se creează la parterul blocului Magheru One.

După ce ai reușit să intri în clădire, experința începe încă din lift, unde nimeni nu își face selfiuri, ci ascultă poezie citită de unul dintre voluntari ori chiar de Edmond Niculușcă, omul de la care a pornit toată această nebunie.

Când ajungi pe terasă simți că deja ai pășit în altă lume. Soarele apune deasupra a ceea ce a fost cândva Micul Paris, muzica bună răsună din boxe, oamenii par a se cunoaște de când lumea.

Pe parcursul serii se citește poezie, ai ocazia chiar tu să citești poezie sau să pui întrebări poetului sau poeților invitați.

Poți să bei prosecco. Sau gin tonic dacă ești rebel. Să îți cumperi cafea cu o poezie. Să fii sociabil ori cel mai introvertit om din lume. Poți să fii cum vrei tu. Și sentimentul ăsta l-am mai trăit doar în Vamă acum mulți ani.

La final rămâi cu sentimentul că doar poezia ne lipsește să fim niște oameni mai buni. Pentru că „fără poezie viața e pustiu”, nu?

Mai jos vă las o fărâmă din ultimul volum al Liviei Ștefan, Thanato Hotel.

Poetă căreia mi-am făcut curaj să îi cer și un autograf la ultima Nocturnă.

camera 410. Sunset Boulevard

de Livia Ștefan

încă o noapte prin vastele

teritorii ale stupefacției

și ce frumos pare acum orașul cu luminile

lui rostogolindu-se pe podea ca pietrele

târâte de valuri

în ultima furtună de vară cu mișcările ei

stroboscopice

invadând străzile

inimă gunoi dus de vânt

spune-mi tu

dacă o să mai găsesc

ceva din toate astea

unde mă duc

---

UNDE? CÂND? CUM?

- pe terasa blocului Magheru One;

- în fiecare vineri, până pe 13 septembrie, de la ora 21:00 până la miezul nopții;

- accesul se face pe bază de bilet (18 lei).

Atenție! În fiecare luni, începând cu ora 10:00 se pot achiziționa online de pe siteul bilete.ro, dar trebuie să te grăbești, deoarece se epuizează în câteva ore.

CUI RECOMAND ACEST EVENIMENT?

Tuturor necunoscătorilor de poezie.

Vei descoperi un alt mod de a privi realitatea. Te vei îndrăgosti de atmosfera din aceste seri și îți vei cumpăra cel puțin un volum de poezie contemporană să îl citești acasă, în intimitatea ta.